Berendezések használata

 

A céltávcsövek éjszakai használatának több verziója is létezik.

1. Verzió

Önálló éjszakai távcső telepítése az eszközökre.

version 1

 

2. Verzió

Nappali csőnek a végére /okulár/ gumiharanggal rögzített infravetőt helyezünk el, ami átvilágít a nappali csövön, az oldalára pedig rögzítjük az éjszakai monokuláris keresőt, amiben megjelenik a kivetített szálkereszt.
Ilyen típus a Phönix, kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, kicsit macerás a telepítése.

version 2

 

3. Verzió

A nappali céltávcsőnek az okulár részéhez egy adapterrel rögzíthető az éjszakai monokuláris kereső távcső, amivel átnézünk a nappali csövön.
Ilyen típus a D-300-as. A telepítése az előzőhöz képest kicsit egyszerűbb, de a látás minősége elég gyenge és megkívánja a jó minőségű nappali cső használatát. A legjobb megoldás, ha mind a két cső jó minőségű: pl. Zeiss nappali és PVS-14 Gen3 OMNI V.

version 3

 

4. Verzió

A fejre szerelhető éjjeli kereső távcsővel nézünk át a nappali céltávcsövön. Használata egyszerűbb, könnyen használható keresés célrjára, mivel nincs rögzítve az okulárhoz. A minőségi követelmény az előző verzióhoz hasonló /minél több üveglencsén kell átnézni, annál több a fényveszteség /. Pl. DVS-8 DEP 0.

version 4

 

5. Verzió

A nappali céltávcső elé helyezzük az éjszakai keresőtávcsövet. Az éjszakai cső minőségi paraméterei közül a legfontosabb az, hogy 1-szeres nagyítású álló képet adjon a kimeneten /okulár/. Az EOP-nak a felbontó képessége legalább 45-50 lp/mm legyen. Az objektívnak a fókusszáma ne legyen nagyobb 2-nél. Jelzése: F/2. A nappali csőnek ne legyen a nagyítása nagyobb 6-szorosnál /ha variábelcső, akkor ügyelni kell arra, hogy a használatalkor ne vegyük nagyobbra a nagyítást 6-szorosnál/. Az optimális az 4-5-szörös. A csőnek a lencse átmérője ne legyen nagyobb 56-60 mm-nél. Ezek azért fontosak, mert ha nagy a nagyítás, szemcsésebb a kép, mivel egy képernyőt nézel és a képpontokat felnagyítod. A nagy átmérőjű lencse esetében pedig egy bizonyos határon túl szétesik a kép. Pl.: Éjjeli PS-22, NM-80, Dedal 540; Nappali 3-12x50 IR stb.

version 5

 

6. Verzió

Nappal i/ éjjeli (Day / Night) távcső telepítése. Ezeknek a berendezéseknek kétféle kivitele van. Az egyik esetben az okulárt kell lecserélni, attól függően, hogy éjszaka vagy nappal van-e. A másik esetben egy forgatógomb elfordításával lehet üzemmódot váltani. Első eset pl. DN-530, második eset pl. KOMBAT SM 3S2 D/N 6x.

version 6