Berendezések minősítése

 

- Műszeres vizsgálat útján

- Szemrevételezés útján

 

Műszeres vizsgálat során az EOP-t befogják egy berendezésbe/erre a célra kifejlesztett műszer/ és különböző fényviszonyokat produkálva mérik az EOP-nak a paramétereit. A berendezés az EOP-al együtt +50 és-50 celsius fokos kamrában van elhelyezve. Lehat magát a távcsövet is vizsgálni, például a felbontó képességet az 1951 kifejlesztett ábra alapján.

felbonto kepesseg

Szemrevételezés útján csak összehasonlítani lehet a távcsöveket.
Nagyon lényeges, hogy több eszközt kell egy azon időszakban vizsgálni /azonos fényviszonyok mellett/. Az eszközök vizsgálata során mindig azonos nagyításukat kell összehasonlítani mivel a nagyitás a lencse minőségétől függően csökkenti a bejutó fotonok mennyiségét a fotokatódra.

Példa:
Az eszköz 4 szeres nagyítású és 500 mikroamperes EOP-al van szerelve, a másik eszköz 6 szoros nagyítású és szintén 500 mkA-es.A 6 szoros nagyítású csöveknek a fényviszonya gyengébb lesz mert kevesebb foton jut a fotokatódra, pedig az EOP-k ugyanolyan paraméterűek. Abban az esetben ha lecserélnénk a 6 szoros objektívet 4 szeresre, nem találnánk különbséget a két eszköz között, ha mégis lenne különbség akkor az egyik EOP -nak a paraméterei gyengültek, ki kell cserélni.

A fentiekből következik, hogy az eszköz amit vásárolni szeretnénk, az ár és értékarányát az határozza meg, hogy milyen optikával van szerelve és milyen EOP-t építettek bele.
Az optikai lencsék minősítése többféle lehet, de kettőt kiemelnék:

- Standard vagy commercial
- Military

Az objektíveknél jelölik, hogy milyen fókusz számmal rendelkezik. Pl. 100mm-es és F 1:1,5 Minél kisebb az F aránya annál jobb a minősége a lencsének. Lehetőleg F 1:2 nél ne legyen nagyobb a fókusz szám.

Az internetáruházak árait figyelve a standard lencsés objektívek kb. 500$, a military lencsések 1000$-ba kerülnek.
Az EOP-k árai: Gen 1: 70-90$; Gen 2: 1000-3200$; Gen 3: 2500-4000$; Gen 4: 3600-4700$.

Ezen elmondottak alapján ha valamilyen eszközt szeretnénk beszerezni az alábbiakat kell szem előtt tartani.

- Milyen objektívvel van felszerelve az eszköz?
- Milyen EOP-ot tettek bele? Paraméterei?

Érzékenység mkA/lm
Felbontóképesség lp/mm
Jel/zaj viszony S/N

Ezek után nem árt szemrevételezni az eszközt, hogy hogyan van összeállítva, O gyűrűkkel tömített-e, milyen anyagból készült a háza, mekkora a súlya, kezelőszervei könnyen hozzáférhetőek, könnyen telepíthető-e?

Remélem, hogy a fenti információk és tanácsok hasznosak, ha valamilyen hiba csúszott volna be azért elnézést kérek.