Szaknyelv

 

Az alábbi ismertető azok részére lett készitve akiket érdekel a müszaki része is az éjjellátásnak, valamint rendelkeznek olyan EOP-al aminek van müszaki kisérő okmánya /specifikációs adattábla/.

 

Automatikus élesség kontroll(ABC)
Egy elektronikus tárgy, ami automatikusan csökkenti a feszültséget a mikrochannel tányéron azért, hogy megtartsa a képerősítőnek élességét, optimális határokon belül, és megvedi a csövet. Ennek a hatása úgy látható, hogy gyorsan változik az alacsony-magas fényviszony.A kép egyre élesebb lesz és aztán egy pillanatnyi késéssel hirtelen visszaesik a fényerő egy állandó szintre.

Fekete pontok
Ezek piszok foltok a képerősítőn, vagy lehet piszok a lencsék között. A képerősítőn lévő piszok nincs hatással a teljesítményre vagy az éjjellátó készülék megbízhatóságára és ez különböző méretekben a gyári folyamatok velejárója. Az EOP-on kivüli szennyeződéseket el lehet távolítani óvatos tisztítással ha a rendszert úgy tervezték, hogy az optikákat ki lehessen cserélni.

Éles-forrás védelem(BSP)
Egy elektronikus funkció, ami lecsökkenti a feszültségét a fotokatódnak, amikor az éjjellátó készülék ki van téve éles fényforrásnak, mint pl. szobafény vagy auto fényszórója. BSP megvédi az EOP-t sérüléstől és növeli annak élettartamát. Habár meg van az hatása, hogy lecsökkenti a felbontását az EOP-nak ha ez a védelem bekapcsol.

Cycles per milliradian(cy/mr)
A felbontás mértékegysége. Egy milliradian egy szemszög, ami annyit jelent, hogy egy 1000 yardos távolságra lévő tárgyat 1 yard távolságra látunk.

Dioptria
3 fajta torzitás a leglényegesebb az éjjellátó készülékeknél: a geometrikus, az „S” és az igazi.
- A geometrikus torzulás természetes velejárója a Gen 0 és Gen I képerősítőknek és néhány Gen II képerősítő, ami inkább elektrostatikus megfordítást használ a képnél, mint rostszál-optikust. A geometrikus torzulást úgy küszöbölik ki ezeknél az EOP-nál,hogy a mikrochannel tányértól rostszál optikát használ képfordításhoz /twisster/ Habár néhány „S” torzulás felléphet ezekben a csövekben.
- S-torzulás a gyári rostszálas inverterek működésének görbülését eredményezi. Általában az S-torzulás nagyon kicsi és nehéz észlelni puszta szemmel. Gen III. képcsövek, amit az amerikai hadseregnek gyártottak, azokban 1988 óta nincs észlelhető S-torzulás.
- Az igazi torzulás megtörténhet bármely képcsőben, ami rostszál-optikus köteget használ a foszfor képernyőnél. Úgy jelenik meg, mint egy hasadás vagy elmozdulás egy egyenes vonalon a kép területen nézve. Mintha a vonal ”valódi” lenne.
- Nem-fordított kép erősítők, amik mikrochannel tányért és tiszta üveget használnak az optikához, azoknál nincs torzulás. A képerősítő ITT Night Enforcer-t gyárt, aminél szintén nincs torzulás.

Ekvivalens háttér megvilágítás(EBI)
Ez az a fénymennyiség, amit a képcsőben látsz, ami bekapcsol, de ilyenkor nincs egyáltalán fény a fotokatódon. Hőmérséklet hatására jön létre, minél melegebb a night vision készülék, annál élesebb a háttér megvilágítás. Az EBI-t lumens/négyzetcentiméterrel(lm/cm2), amely tekintetben minél alacsonyabb az érték, annál jobb. Az EBI szint a legalacsonyabb fényszintet határozza meg, amin belül még észlelhető valami és ezalatt a fényszint alatt a tárgyak el lesznek rejtve az EBI elől.

Kibocsájtó pont
Egy állandó vagy fluktáló hajszálpontos éles fény a képterületen, ami nem megy el, amikor minden fény blokkolva van az objektív lencsék elől. Egy kibocsájtott pont pozíciója egy képterületen belül nem fog megmozdulni. Ha egy kibocsájtott pont eltűnik vagy csak homályosan látható, amikor éjszakai látóviszonyok alatt szemlélünk, ez nem egy problémat sugall. Ha egy kibocsájtott pont megmarad éles látóviszonyok között, a rendszer javításra szorul. Ne keverje össze a kibocsájtott pontot egy fénypont forrással a tájon belül.

Szem enyhülés
A szem olyan távolságra kell lennie a szemlencse utolsó elemétől, hogy megvalósítsa az optimális kép területet.

Rögzített-minta zaj(FPN)
Egy homályos hatszögű minta mindenütt az képterületen, ami a leggyakrabban magas-fény viszonyok alatt valósul meg. Ez a minta a mikrochannel tányér felépítésének velejárója és virtuálisan minden Gen II és Gen III rendszerekben látható, ha a fényszint elég magas.

Láb-gyertyafény(fénymérési egység)
Az illuminance egysége egyenlő 1 láb-gyertyafénnyel 1 láb távolságban.

Nyereség
Hívhatjuk élesség vagy fényerősség nyereségnek. Ez annak a száma, ahányszor az éjjellátó készülék felerősíti a fény bebocsájtást. Mérhetjük, mit csőnyereséget és rendszer nyereséget. Csőnyereséget fény kibocsájtással mérhető(in fL) szétválasztva a fény bebocsájtással(in fc). Ez a számjegy látható 10000es számmértékben. Ha a csőnyereség túl magasra tolódik, a cső ”zajosabb” lesz és a zajjelzés arány lemehet. U.S. Katonai Gen II GenIII képcsövek 20000 és 37000 nyereség között üzemel.
Másfelől a rendszer nyereség mérhető, mint fénykibocsájtás(fL) szétválasztva a fény bebocsájtással(fL) és ez amit a használó tényleg lát. Rendszer nyereség ezres értékben látható. U.S. Katonai rendszerekben 2000 és 3000 között működik. Bármely éjjellátó rendszerben a csőnyereséget a renszer lencséi által lehet lecsökkenteni és az optika minősége vagy bármely filteré kihatással van rá. Ezért a rendszer nyereség sokkal fontosabb mérés a használó számára.

Gallium arzenid(GaAs)
félvezető anyagot a Gen III fotokatódjainak gyártásánál használják. GaAs fotokatódoknak nagyon magas fényérzékenységük van a spektrális területen belül 450 és 950 nanometer között.( látható és infravörös közeli régió)

Generation 0
Tipikusan S-1es fotokatódot használ csúcs felülettel a kék-zöld régión belül(60 uA/lm fényérzékenységgel), elektrostatikus megfordítást és elektron gyorsulást, hogy a nyereséget meg lehessen valósítani.Következetesen, Gen 0 csöveket a geometrikus torzulás jelenlétével és az aktív infravörös megvilágítás szükségességével lehet jellemezni.

Generation I
Tipikusan egy S-20as fotokatódot használ(180-200 uA/lm fényérzékenységgel) elektrostatikus megfordítást és elektron gyorsulást, hogy a nyereséget meg lehessen valósítani. A magas fényérzékenység miatt a Gen I volt az első igazi passzív képerősítő. Gen I-et a geometrikus torzulás, a szegény teljesítmény alacsony fényszinteken és a T rétegzés jellemzi.

Generation II
Általában egy S-25(kiterjedt vörös)fotokatódot használ(240+uA/lm fényérzékenységgel) és mikrochannel tányért, hogy a nyereséget meg lehessen valósítani. Meg lehet találni mind elektrostatikus, mind rostszál-optikus inverzióban. Gen II csövek elegendő teljesítményt biztosítanak alacsony fényszinteken és alacsony torzulást mutat.

Generation III
Gallium arzenidet használ a fotokatódnál és mikrochannel tányért, a nyereség érdekében. A mikrochannel tányér be van vonva egy ion korláttal, hogy növelje a cső élettartamát. A fényérzékenysége több mint 800 uA/lm-t 450 és 950 nanométer között a spektrum infravörös tartományában. Gen III nagyon jó, sőt kitűnő teljesítményt biztosít alacsony fényszinteken és hosszú élettartamot is. A legújabb mil-spec minőségi csöveknél nincs észlelhető torzulás.

Line pairs per milliméter(lp/mm)
Olyan egység, amit a képerősítő felbontóképesség mérésére használunk. Egy 1951-es Air Force Resolving Power Test Target-től kezdve határozhatjuk meg. A célpont(target) egy különböző méretű minták szériája, összeállítása: 3 vízszintes és három függőleges vonal által. A térköz közöttük a mintának minősíthető.

Lumen(fényáram egysége)
Az az egység, ami a fotonokat észlelhetően jelzi, az emberi szem által 1 másodpercen belül.

Microamps per lumen(uA/lm)
Az elektromos áramlat mértékegysége(uA), ami egy fotokatód által van létrehozva, amikor az fénynek van kitéve(lumens).

Mikrochannel tányér(MCP)
Egy fém borította hajszál vékony üvegcső halmaz ami megsokszorozza az elektronokat, amit a fotokatód hoz létre. Az MCP csak Gen II és Gen III rendszerekben található. Ezek a készülékek rendes körülmények között 2-től 6 millió terjedő lyukat(vagy channelt=csatornát) tartalmaznak. Az elektronok belépve a csatornába nekiütköznek a falnak megütnek kiegészítő elektronokat, amik viszonzás képpen még több elektront megütnek, így produkálva kaszkád effektust(leomlás, lezúdulás). MCP-k kiküszöbölik a jellemző torzulást a Gen 0 és Gen I rendszerekben. A lyukak száma egy MCP-ben nagyfokú tényező a felbontás meghatározásában. Az ITT új MCP-i 6-34 millió lyukat vagy csatornát tartalmaznak összehasonlítva az előző mérvadó 2-6millóhoz képest.

Milliamps per Watt(mA/W)
Az elektromos áramlat mértékegysége(mA), ami egy fotokatód által van létrehozva, amikor az egy meghatározott fényhullámhossznak van kitéve, egy megadott sugárzási erőnek(watt). Mint a microamps per lumensnél is, minél magasabb az érték, annál jobb a teljesítmény. Habár fontos tudni, hogy hova esik a spektrumon belül a hullámhossz. Mert több a jelenlevő éjszakai fény a közeli infravörös tartományban, mint a látható vagy ultraviola tartományokban, egy magas érték a kék tartományokban nem lenne olyan jó, mint egy mértéktartó érték a közeli infravörös tartományban.

Közeli infravörös tartomány
A közeli infravörös tartomány legrövidebb hullámhossza névlegesen 750-2500 nanométer. Gen III 450-950 nanométer között működik.

Fotokatód
A bebocsájtás felszíne egy képerősítőnek, ami összegyűjti a fényenergiát és viszonzás képpen elektromos energiát szabadít fel, Elektron kép formájában. Az anyag felhasználási típusa megkülönbözteti a képerősítők különböző generációinak jellemzőit.

Photoresponse(PR)
Lásd: fényérzékenység

Fényérzékenység
Még nevezhető fotokatódérzékenységnek. A fotokatód anyagra vonatkozó képessége. Elektromos választ produkál, amikor az ki van téve fényhullámoknak(fotonoknak). Általában microamps of current(áramlat) per lumen of light(fény) mértékegységgel mérjük(uA/lm). Minél magasabb az érték, annál a jobb a képessége arra vonatkozóan, hogy látható képet produkáljon sötét fényviszonyok alatt.

Felbontóképesség
Egy EOP vagy egy éjjellátó renszer képessége, ami megkülönböztet két közel álló dolgot. Képerősítő felbontóképességet line pairs per milliméterrel(lp/mm) mérjük, míg a rendszer felbontóképességet ciklus per milliradiannal mérjük. Bármely különleges éjjellátó készüléknél, a képerősítő felbontóképesség állandó marad, míg a rendszer felbontóképességet befolyásolhatja az objektív vagy szemlencse megváltoztatása: nagyítás, vagy a a lencsék lecserélése. Gyakran a felbontóképesség ugyanabban a night vision készülékben teljesen más, amikor a kép közepét mérjük és a határvonalát. Ez különlegesen fontos olyan készülékeknél, amelyeket fényképezésre, videózásra választunk, ahol az egész képfelbontás nagyon fontos.

Jel / Zaj viszony(SNR)
Egy cső SNR-je meghatározza a képcső alacsony fény felbontását.Ezért minél nagyobb az SNR, annál nagyobb a cső képessége a tárgy felbontására jó kontraszttal alacsony fény feltételek alatt. Azért, mert az SNR közvetlen össze van kötve a fotokatód érzékenységével és jelentősségel bír a foszfor teljesítményére valamint az MCP működés feszültségére, a legjobb egy képerősítő teljesítmény indikátora.

Szikrázás
Egy homályos, véletlenszerű, szikrázó dolog végig a képterületen. A szikrázás egy normál jellemzője a mikrochannel tányérnak képerősítőkben és jellegzetes alacsony fényszint feltételek alatt. Néha videó zajnak nevezzük. Ne keverje össze a szikrázást a kibocsájtott ponttal.

Spektrum
Az elektromagnetikus energia sorozata a kozmikus sugártól az extra alacsony frekvenciájúig. Elektromagnetikus frekvenciát ciklus per másodpercben és hullámhosszban,( amit mikronokban vagy nanométerekben) lehet mérni. Az ultraviola tartomány 100 és 400 nm közöttre terjed ki, míg a közeli ultraviola névlegesen 300-400 nm között van. A spektrum látható részlete 400től 750 nm-ig terjed. Az infravörös tartomány 750től 2x1O5 nmig terjed, míg a közeli infravörös névlegesen 750től 2500 nm-ig terjed.

Értékbecslés
A éjjellátó eszközök jellemzőit 4 kategóriára lehet bontani, ami segít az értékbecslésben: teljesítmény, emberi tényező, alkalmazási terület és a teljes tulajdon. Ha bármi kérdése van, ne hezitáljon, hívjon fel.

Teljesítmény
Az egyik legszükségesebb egy éjjellátó készüléknél. Tud Ön egy tiszta képet látni a sötétben, amikor nem látja a tájat vagy a tárgyakat csupasz szemmel?A legtöbb elérhető éjjellátó eszközök manapság el vannak látva képpel magas fényviszonyok alatt, mint pl a telihold. Becsülje fel a következő paramétereket, hogy meghatározza mennyire jól teljesít a rendszer, amikor Önnek igazán sötét fényviszonyok alatt kell szemlélődnie, mint pl a csillagfény.

Fényérzékenység részletesebben
A éjjellátó rendszer képessége a fényenergia észlelésére ,amit átváltoztat egy elektron képpé, ami visszatükröződik a képerősítő fényérzékenységén. Gyakran, minél magasabb az érték, annál jobb a képesség a ”látásra” egyre sötétebb fényviszonyok alatt. Habár legyen tudatában annak, hogy éjszaka több fényenergia érhető el a közeli infravörös tartományban, mint a láthatóban. Ezáltal, ha a készülék magas fényérzékenységet igényel, legyen biztos, hogy megtalálja azt a régiót, amelyben méri. Egy magas fényérzékenység a kék vagy látható tartományban nem biztos, hogy olyan jól teljesít, mint egy másik rendszer egy alacsonyabb átfogó, teljes fényérzékenységgel. De egy magasabb érték a közeli infravörös tartományban igen.

Jel / Zaj viszony (SNR) mérése
Ez valószínűleg a leglényegesebb tényező, ami meghatározza a rendszer képességet a ”látásra” sötétedéskor. Legyen tudatában annak, hogy az SNR többféle módon is fel lehet becsülni, hogy élérjük a kívánt eredményt.Az SNR-t hogy becsülik fel?
U.S. szerint az SNR számitásnál bevonja a fényérzékenységet a számításba, valamint a foszforképernyő hatékonyságot. Azért mert az SNR meghatározza egy képerősítő alacsony-fény felbontóképességét, ezért minél nagyobb az arány, annál tisztább lesz a jel, összehasonlítva a háttérzajjal, mostantól fogva jobb a képesség a látásra fokozatosan sötétedő fényviszonyok alatt.

Nyereség
Ez hajlandó egy zavaró paraméter lenni, amikor felbecsüljük az éjjellátó készüléket. A legfontosabb nyereség mérés a rendszer nyereség. Egy képcső nagyon magas nyereség értéke nem éppen lényeges. Az U.S. katonaság olyan képcsővel felszerelt készülékeket szerez be, amelyeknek belövése 20000 és 37000 között mozog. Keresse a rendszer nyereséget. U.S. katonasági rendszerek 2000 és 3000 között működnek. Minél magasabb az érték, annál jobb a készülék képessége arra, hogy kiterjessze a fényt, amit észlel.
Egy szó a biztonság kedvéért: Nyereség csak egy része a sztorinak. Ha egy rendszer nem rendelkezik jó fényérzékenységgel és SNR-rel, akkor egy nagyon magas nyereség érték csupán annyit jelent, hogy Ön egy élesebb képet fog csinálni, de nem jobbat. A nagyon magas nyereség érték azt is jelentheti, hogy a cső nagyon keményen van hajtva és a cső élettartama le fog csökkeni. A legjobb teszt a terület kiértékelése nagyon sötét fényviszonyok alatt.

Felbontóképesség
Általában mint cső felbontóképességet mérjük(lp/mm), vagy mint rendszer felbontóképességet (cy/mr). A jelentősebb mérés a rendszer felbontóképessége, ahogy ezt a néző igazából megtapasztalja és ez bevonja a rendszer optikájának a minőség számítását. Ha Ön kiértékel egy rendszert azonos optikai minőséggel és szűrőkkel, akkora kép felbontóképessége egy fontos kritérium. Felbontóképességet gyakran magas és alacsony fényviszonyoknál mérünk. A legtöbb rendszer egy optimális felbontóképességet produkál valamilyen ponton nagyon magas és nagyon alacsony fényviszonyok között.
Amíg a felbontóképesség mérhető ugyanazon a módon, ugyanazt a nagyítást használva, ugyanolyan fényviszonyoknál(azaz U.S. mil specs): minél magasabb az érték, annál jobb a képesség arra, hogy egy éles képet mutasson. Habár legyen tudatában annak, hogy sok készülék fog éles képet létrehozni a képterület közepén, de egyre kevesebb lesz az élesség amint a határvonal felé közelítünk. Az éles kép hiánya (kivétel a képterület közepe) lehet a Gen 0-ás képcső jelenléte vagy rendszer optikái az oka. Újra, ne feledje, hogy sok éjjellátó rendszer kellő eredményeket produkál magasabb éjszakai-fényviszonyok alatt, de a teljesítmény sötétebb körülmények között elég szegényes.

Emberi tényező
Itt, olyan tényezőket, mint súlyt, méretet, biztonsági eszközöket és a művelet könnyedségét át kell gondolni. Emlékezzen, hogy a művelet könnyűségét sötét fényviszonyok alatt kellene meghatározni, ahol a felhasználó nem láthatja a műszert működés közben. Ami elfogadható működési szintnek tűnik szoba-fényű fényviszonyoknál, az nem biztos, hogy ”felhasználó barát” éjszaka. Hosszabb használatot is át kell gondolni, amikor a súlyt vesszük figyelembe. Ami elfogadható súlynak tűnik a készülék rövid használatakor, az nem biztos hogy igaz hosszabb idejű használatkor.
Ezen felül gondoljon át olyan funkciókat, mint pl a bekapcsoló gomb. Szükséges egyfolytában lenyomva tartani a gombot?Még egy könnyű nyomás egy ujjal hosszú ideig fáradtságot okozhat.Szükséges újra meg újra nyomogatni a gombot, hogy feltöltsük a képcsövet? Ilyen készülékek gyakran képeznek kezdetben éles képet, ami fokozatosan elhalványul, lecsökkentve a látás képességét, aztán úgy kapcsol le, hogy meg se nyomta a gombot. Ez a jellegzetesség okozhatja a kép elvesztését pont a döntő pillanatban.

A felhasználás alkalmassága
Ezen a kategórián belül a jellegzetességek, mint pl látóterület(FOV), nagyítás, sokoldalúság, az időjárástól való ellenállás és a kép torzítás eredményezi az éjjellátó készülék képességét a feladat elvégzéséhez, ahogy az szükségeltetik.

Nagyítás és FOV
A nagyítás és az FOV figyelembe vételéhez, gondolja át a távolságot, amire szüksége lesz és a teljes területet, amit megfigyel, vagy átkutat. A legnagyobb megfigyelésnél, vagy az átkutatás alkalmasságánál: minél nagyobb a nagyítás, vagy minél szűkebb az FOV, annál többször szükéges átvizsgálni a területet, hogy elkerüljük a fontos hiányzó tárgyakat vagy eseményeket. Gyakran egy 1:1-hez lencsék 400as FOV-vel biztosítja az optimális teljesítményt.
Sokszoros megfigyeléshez vagy a fegyver látómezőjének alkalmasságához a szükséges nagyítás megváltozhat. Habár legyen biztos, hogy átgondolta a többi teljesítmény-jellegzetességét a készüléknek. Mivel a nagyítás nő, az FOV csökken és az F számú növekedések, mind lecsökkentik az elfogott fénymennyiséget. Következésképpen szüksége lesz egy képcsőre tökéletes teljesítménnyel alacsony fényviszonyoknál és/vagy magas teljesítményű lencsékre.
Egy másik tényező magában foglalja a készülék sokoldalúságát, ha a készüléket olyan helyzetekben használják, ami megkövetel különböző nagyításokat. Milyen könnyen és gyorsan tud a nagyító megváltozni? Szükséges a rendszer kinyitása, hogy elhelyezzük az optikákat? Néhány esetben ez elkerülhetetlen és át kell gondolni a belső alkotó hajlamosságát a károkozásra.

Torzítás
Gen 0, Gen I és a 25-mm Gen II elektrostatikusan árfordított képcsövei egy nagy geometrikai torzulást hoznak létre a képen. Gen III és 18-mm Gen II rendszerekben a geometrikai torzulás ki van zárva, habár lehetséges, előfordulhat észlélhető S és valódi torzulás. A torzulás fokozatát és annak interferenciájának felhasználását át kellene gondolni. Amikor a felhasználás magában foglal fényképezést, video munkát vagy fegyver látómezőket, akkor a torzulás és a felületi felbontóképesség problémát okoz.

Időjárásnak ellenállás
Az éjjellátó készülékek képessége, rossz környezeti viszonyok közötti működés is egy fontos tényező. A fő probléma a eső a köd a füst, ami tönkreteszi a képességet, arra hogy lássuk a képet. Tehát a berendezés nyirkossághoz és a nedvességhez való ellenállás alapvető.
Ráadásul, amikor egy éjjellátó rendszert folyók környékén hasznáélják, az úsztathatóság döntő tényező lehet. ITT's Night Enforcer 150/160 félszemű készülékei és 250/260 binokuláris készülékei úsztathatóak, ha vízbe ejtik őket.

A tulajdonjog átfogó ára
Az értékbecslési tényezők, amelyek befolyással vannak egy beszerezhető night vision aktuális árára, azok: a képcső élettartama(másszóval: a megbízhatósága), a burkolat szavatossága, javítás elérhetősége, szerviz segítség, és átfogó szakmai tudás, mint a minőség jelzője. Amikor egy night vision készüléket becslünk fel, a kezdeti beszerzés ára nem azonos a tulajdonjog árával. Milyen gyakran szükséges egy új képcső? Mi a valószínűsége annak, hogy javításra lesz szükség? Az elemek elérhetőek? Mi a helyzet az élénk fénynek való kitettségével?
Minden képerősítő ”elkophat” az idő múltával, mert a gázok keletkeznek a csövön belül, ami eljut a fotokatódig és lassan tönkreteszi azt. Emiatt, olyan jellemzők, mint a megbízhatóság, az élesség-forrás elleni védelemi hálózat(BSP) és az ionkorlát-film hiánya a mikrochannel tányéron nagyon fontos. U.S. mil specs a megbízhatóság megtervezésének folyamatát írja le. Tudnia kell, hogy mit jelent a megbízhatóság a cső számára, amit Ön felbecsül.
Egy fontos tényező, amely befolyással van a megbízhatóságra, az a feszültség, amely növekedést produkál. Ha egy képcső ”erősen van hajtva”, hogy magas növekedést hozzon létre, az meggyorsítja a gázok keletkezését és gyorsabban tönkreteszi a képességét arra vonatkozólag, hogy a fényt átalakítja elektronokká.
Egy végső felbecslés kritériája az az, hogy meghatározzuk vajon a night vision készülék magában foglalja-e az automatikus védelmet a képerősítő számára, amikor az magas-fény viszonyoknak van kitéve. A képerősítőknek, amiket az ITT gyárt, van egy BSP hálózatuk, ami a képerősítőbe van beépítve. Ez a hálózat automatikusan csökkenti a feszültséget, amikor a rendszer éles fényforrásnak van kitéve. A BSP tulajdonsága megvédi a képcsövet és növeli annak élettartamát. Ha bármi kétség támad, kérjen felvilágosítást.

Generáció besorolás
Néhány night vision hirdető zavaróan úgy mutatta be orosz eszközeit, mint Gen I, Gen II és Gen III, miközben nem tájékoztatta az érdeklődőt arról,hogy van US terminológia és EU terminológia.

Rendbehozott Generation II
Bár a ”rendbehozott” Generation II rendszerek ára csábító, legyen tudatában annak, hogy a hátramaradt élettartam órái és a fotoérzékenység teljesítménye nem adja vissza a Gen II csöveit. A ”Rendbehozott” gyakran jelenti a rendszert, aminek új vagy javított erőellátója (tápegység) van, de a fotoérzékenység alacsonyabb lesz, az SNR is és a hátramaradt élettartam kevesebb lesz. Talán néhány rendbehozott egység az elfogadható minimum alatt fog működni és kevés vállalat rendelkezik a szükséges készülék vizsgálatokkal, ami felbecsüli a cső teljesítmény szintjét.
Az U.S. katonaság részletes követelményei a Gen II-ről: 2000 működési óra (megbízhatóság)(Az ITT új Gen II képerősítője túl van a katonasági feltételen). Ez a helyzet nem velejárója a Gen III eszközöknek. Mert nincs ionkorlát-film a Gen II készülékekben, a gallium-arsenid fotokatód védve van a fokozatos gyengüléstől. Így az élettartam és a teljesítmény sokkal jobban meg van hosszabítva, mint a Gen II-nél.

Generation I (nagyítás: 1000x)
Az 1960as évek voltak a tanúi a passzív night vision kezdetének. Technológiai feljődések, köztük a vákumszerűen szoros összekapcsolt rostszál-optikák a jó központi felbontóképességért kifejlesztett erősítés, multi-alkáli fotokatódok és rostszál-optika bemenő-kimenő ablakokkal. Gen I eszközök hiányt szenvedtek érzékenységben és a fény nagyításában, ami szükséges volt hogy lássunk teljes holdfény viszonyok alatt és gyakran állványzattal voltak körülvéve vagy kaszkádkapcsolásosak voltak, azért hogy fejlesszék az erősítést. Eredményképpen Gen I rendszerek nagyok voltak, nehezen elviselhetőek, kevésbé megbízhatóak és aránylag szegények voltak fény(....). Ezeket torzulással is lehetett jellemezni.

Generation II (nagyítás 20,000x)
A mikrochannel tányér kifejlesztése (MCP) elvezetett a Gen II készülékek megszületéséhez a késő 1960as és korai 1970es években.Magasabb elektron erősítéseket már akkoriban meg tudtak megoldani kisebb kiszerelésben, és a teljesítmény fejlődések lehetővé tették a megfigyelést ¼ holdfénynél. Az első közelségre fokuszált mikrochannel tányér (MCP) képerősítő cső 18 mm volt az eredeti AN/PVS-5 NVG-ben. Gen II + ellátta kifejlesztett teljesítménnyel a mérvadó Gen II ellátta megnövekedett erősséggel magas és alacsony szinteken.(?) Gen II + az eszközök az legjobb képet biztosítják teljes holdfény viszonyok alatt és ez ajánlott városi környezethez.

Generation III (nagyítás 30,000-50,000x)
A jelenlegi a csúcs készülék, a Gen III erősítő megsokszorozza a fényt összegyűjtve az erejét a szem vagy video vevőkészüléknek 30,000szeresére.Több, mint 460 gyártási lépés szükséges, a Gen III erősítőt tipikusan jellemzi a Gallium-arsenid(GaAs) fotokatód, ami azáltal nő,hogy használunk egy metál egységes periódikus kigőzölgés epitaxy(?) (MOVPE) folyamatot. A GaAs fotokatód foton érzékenysége kiterjesztődik a közeli infravörös régióba, ahol az éjszakai ég megvilágítása és a kontraszt aránya a legmagasabb. Egy bemenő ablak szigetelése minimalizálja az erős fény lefátyolozását, a fotokatód egy elektron áramot generál, ami közelségre fokuszál a foszforképernyőn, ahol az elektron energia át lesz alakítva zöld fénnyé, ami aztán felváltható a szemmel vagy a szenzorral egy kimeneti ablakon keresztül.
A Gen III gallium-arsenid (GaAs) fotokatód egyedülálló módon érzékeny 800 nanométer alatt, mérlegelve azt hogy kritikus legyen közeli infravörös tartományban, ahol az éjszakai ég fényviszony szintek a legjobbak. Ez a fantomszerű reagálás a helyzetváltoztatásra a vörös tartomány felé eredményezi a Jel/Zaj arány tökéletesítését a Gen III készülékek elődeiben,kézbesítve egy 3szoros fejlesztést a látás élességében és az észlelés távolságában.